Wysokość upraw

Im wyżej, tym szlachetniej...

Wysokość upraw, to istotny czynnik wpływający na charakter ziaren i smak kawy.

Kluczem jest panująca na danej wysokości temperatura. Im wyżej kawa jest uprawiana, tym temperatura jest niższa i więcej czasu potrzeba, by owoce dojrzały. Dłuższy czas dojrzewania powoduje wolniejszy przebieg procesów enzymatycznych oraz...

Im wyżej, tym szlachetniej...

Wysokość upraw, to istotny czynnik wpływający na charakter ziaren i smak kawy.

Kluczem jest panująca na danej wysokości temperatura. Im wyżej kawa jest uprawiana, tym temperatura jest niższa i więcej czasu potrzeba, by owoce dojrzały. Dłuższy czas dojrzewania powoduje wolniejszy przebieg procesów enzymatycznych oraz większą kondensację owoców. W porównaniu do owoców niżej położonych upraw, będą one cięższe, przy tej samej objętości.

Wyższa temperatura powoduje szybsze dojrzewanie owoców, ale też ich mniejszą kondensację.

Kawy rosnące niżej będą więc dość jednowymiarowe w smaku i pozbawione szlachetnej kwasowości.

Arabika uprawiana jest z reguły na wysokości 900-2500 m n.p.m. Temperatura panująca powyżej 2500 m n.p.m. jest dla kawowców zbyt niska.

Więcej

Wysokość upraw  brak produktów w tej kategorii