Odmiany

Z 10 odmian kawowca najpopularniejsze to Arabika i Robusta. Arabika jest znacznie bardziej rozpowszechnioną odmianą kawy i jest powszechnie uważana za lepszą jakościowo od Robusty. Robusta z kolei jest łatwiejsza w uprawie i mniej kapryśna od Arabiki. Zawiera trochę więcej kofeiny niż Arabika , ale generalnie jest uznawana za jakościowo gorszą o...

Z 10 odmian kawowca najpopularniejsze to Arabika i Robusta. Arabika jest znacznie bardziej rozpowszechnioną odmianą kawy i jest powszechnie uważana za lepszą jakościowo od Robusty. Robusta z kolei jest łatwiejsza w uprawie i mniej kapryśna od Arabiki. Zawiera trochę więcej kofeiny niż Arabika , ale generalnie jest uznawana za jakościowo gorszą odmianę. Często używa się jej do produkcji kawy rozpuszczalnej.

1. Coffea Arabica (Arabika) stanowi ok. 70% całej produkcji kawy na świecie. Jest odmianą o wysublimowanym smaku, a jej produkcja jest o wiele droższa od Robusty. Arabika uprawiana jest głównie w terenach górzystych na zboczach górskich, gdzie trudno jest zastosować zbór mechaniczny. Zbiór ręczny zapewnia ponadto lepszą selekcję ziaren pod względem jakościowym.

2. Coffea canephora (Robusta) ma ok. 27% udziału w rynku. Jest odmianą o gorszych parametrach smakowych i jest stosowana do produkcji kawy instant oraz do mieszanek z Arabiką. Uprawiana jest głównie w Indonezji, Afryce Zachodniej, Brazylii i Wietnamie. Zawiera 1,8-4% kofeiny, tj. ok. dwa razy tyle, co Arabika. Jest odporna na choroby i szkodniki, stąd nazwa. Przyczyną jest właśnie wysoka zawartość kofeiny, która uważana jest za naturalny pestycyd. Robusta daje znacznie bogatszą kremę, dlatego często występuje w blendach (mieszankach), które mają taką kremę zapewniać.

3. Coffea liberica, znana również pod nazwą kawa liberyjska, jest uprawiana gł. w Malezji, Liberii, Wybrzeżu Kości Słoniowej i na Filipinach. Stanowi tylko ok. 2-3% produkcji światowej. Kawa liberica w smaku przypomina bardziej Robustę niż Arabikę. Ma lekki posmak orzecha laskowego. Ziarno tej odmiany posiada bardzo twardą łuskę i dlatego jest trudne w obróbce. Sprawia to, że komercyjnie jego znaczenie jest niewielkie z uwagi na małą opłacalność.

Więcej wkrótce...

Więcej

Odmiany  brak produktów w tej kategorii