KAWA

W naszej ofercie staraliśmy się dobrać mieszanki kaw pod względem zawartości kawy arabskiej (coffea arabica).

Oferujemy prawie wyłącznie mieszanki zawierające 100% gatunków tego rodzaju. Kawa ta wyróżnia się zdecydowanie bardziej złożonym smakiem i aromatem niż tradycyjnie znane kawy. Gatunki coffea arabica pochodzą z Etiopii, Mozambiku oraz obs...

W naszej ofercie staraliśmy się dobrać mieszanki kaw pod względem zawartości kawy arabskiej (coffea arabica).

Oferujemy prawie wyłącznie mieszanki zawierające 100% gatunków tego rodzaju. Kawa ta wyróżnia się zdecydowanie bardziej złożonym smakiem i aromatem niż tradycyjnie znane kawy. Gatunki coffea arabica pochodzą z Etiopii, Mozambiku oraz obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Uprawiane są głównie w międzyzwrotnikowych rejonach Afryki i Ameryki Pd., na Sri Lance, Jawie oraz Sumatrze.

Wszystkie kawy marek: Kawa CAVALLO, Kawa z Kamyka, Kawa z Folwarku i Kawa z Prowincji wypalane są w lokalnej palarni kawy CAVALLO, położonej w bliskim sąsiedztwie siedziby naszego sklepu.

W przypadku tych mieszanek nie podajemy daty palenia, ponieważ odbieramy je osobiście w palarni, dopiero po otrzymaniu zamówienia. Gwarantuje to wyjątkową świeżość ziaren.

Więcej

KAWA  istnieją(e) 29 produkty(ów)

Podkategorie

  • Pochodzenie kawy

    Kawa uprawiana jest w blisko 70 krajach, położonych w obszarze okołorównikowym, pomiędzy 23 a 25 stopniem szerokości geograficznej północnej i południowej, stanowiącym tzw. pas kawowy. Obejmuje on ziemie Afryki środkowej i środkowo-zachodniej, Ameryki Środkowej i Południowej, Indonezję, Indie i Nową Gwineę.

  • Wysokość upraw

    Im wyżej, tym szlachetniej...

    Wysokość upraw, to istotny czynnik wpływający na charakter ziaren i smak kawy.

    Kluczem jest panująca na danej wysokości temperatura. Im wyżej kawa jest uprawiana, tym temperatura jest niższa i więcej czasu potrzeba, by owoce dojrzały. Dłuższy czas dojrzewania powoduje wolniejszy przebieg procesów enzymatycznych oraz większą kondensację owoców. W porównaniu do owoców niżej położonych upraw, będą one cięższe, przy tej samej objętości.

    Wyższa temperatura powoduje szybsze dojrzewanie owoców, ale też ich mniejszą kondensację.

    Kawy rosnące niżej będą więc dość jednowymiarowe w smaku i pozbawione szlachetnej kwasowości.

    Arabika uprawiana jest z reguły na wysokości 900-2500 m n.p.m. Temperatura panująca powyżej 2500 m n.p.m. jest dla kawowców zbyt niska.

  • Odmiany

    Z 10 odmian kawowca najpopularniejsze to Arabika i Robusta. Arabika jest znacznie bardziej rozpowszechnioną odmianą kawy i jest powszechnie uważana za lepszą jakościowo od Robusty. Robusta z kolei jest łatwiejsza w uprawie i mniej kapryśna od Arabiki. Zawiera trochę więcej kofeiny niż Arabika , ale generalnie jest uznawana za jakościowo gorszą odmianę. Często używa się jej do produkcji kawy rozpuszczalnej.

    1. Coffea Arabica (Arabika) stanowi ok. 70% całej produkcji kawy na świecie. Jest odmianą o wysublimowanym smaku, a jej produkcja jest o wiele droższa od Robusty. Arabika uprawiana jest głównie w terenach górzystych na zboczach górskich, gdzie trudno jest zastosować zbór mechaniczny. Zbiór ręczny zapewnia ponadto lepszą selekcję ziaren pod względem jakościowym.

    2. Coffea canephora (Robusta) ma ok. 27% udziału w rynku. Jest odmianą o gorszych parametrach smakowych i jest stosowana do produkcji kawy instant oraz do mieszanek z Arabiką. Uprawiana jest głównie w Indonezji, Afryce Zachodniej, Brazylii i Wietnamie. Zawiera 1,8-4% kofeiny, tj. ok. dwa razy tyle, co Arabika. Jest odporna na choroby i szkodniki, stąd nazwa. Przyczyną jest właśnie wysoka zawartość kofeiny, która uważana jest za naturalny pestycyd. Robusta daje znacznie bogatszą kremę, dlatego często występuje w blendach (mieszankach), które mają taką kremę zapewniać.

    3. Coffea liberica, znana również pod nazwą kawa liberyjska, jest uprawiana gł. w Malezji, Liberii, Wybrzeżu Kości Słoniowej i na Filipinach. Stanowi tylko ok. 2-3% produkcji światowej. Kawa liberica w smaku przypomina bardziej Robustę niż Arabikę. Ma lekki posmak orzecha laskowego. Ziarno tej odmiany posiada bardzo twardą łuskę i dlatego jest trudne w obróbce. Sprawia to, że komercyjnie jego znaczenie jest niewielkie z uwagi na małą opłacalność.

    Więcej wkrótce...

  • Zbiory i metody obróbki

    Zapraszamy wkrótce!

  • Dystrybucja

    Zielone ziarna kawowca, po zakończeniu obróbki i zapakowaniu w jutowe worki, mogą być przechowywane przez wiele lat, nie tracąc swojej jakości.

    Więcej wkrótce...

  • Palenie kawy

    Zapraszamy wkrótce!

Pokazuję 1 - 6 z 29 pozycji